wij-zijn-ginder-jullie-niet-maar.reismee.nl

Maleisie... ook leuk!

DINSDAG 21 APRIL
Na een prima vlucht met Air Asia komen we aan in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Op zoek gegaan naar een hostel (Paradiso B&B) dat Martijn nog kende van de vorige keer. Gezellig hostel maar wel aan de dure kant, maar dat geldt volgens mij voor heel Maleisië. Nog steeds geen Europese prijzen maar toch weer even wennen, net als de nieuwe munt trouwens (1 euro = 4,6 Ringgit). Daarna onmiddellijk doorgelopen naar de Petronas towers. Stuk of vijftig foto's later zijn we richting Chinatown gegaan voor de avondmarkt. Veel, héél veel stalletjes en alles nep, maar ook megagoedkoop. Rogier heeft een nieuw paar schoenen, Martijn twee nieuwe shorts en ik twee nieuwe t-shirts. Wij (euhm, ik) gaan helemaal los nu we weten dat Martijn nog 4 kilo overheeft in zijn bagage.

WOENSDAG 22 APRIL
Laatste dag met Martijn. Hij wil nog wat shoppen in een shoppingcentra met een achtbaan. Dat moeten wij ook gezien hebben, maar eerst tijd voor wat cultuur. We nemen een bus naar Central Market, vroeger was er in dit oude koloniale gebouw een wetmarket (groenten, vis en vlees markt) maar nu is het een center for handicraft and arts (lees: souvenirsmarkt). Niets speciaals en dus verder richting Merdaka square. Op dit plein kondigde Tunkul Abdul Rahman in 1957 de onafhankelijkheid (=merdaka) af van Maleisië. De Britse invloed is nog goed te merken in hun vroeger clubhuis van de hockey, polo en golfclub en in het aantal katholieke kerken. Bij de Jamar moskee kregen we een prima rondleiding van een dame die het liefst alle moskeeën toegankelijk wil voor toeristen. Daarna little India in om op zoek te gaan naar Chow Kit market (een wet market), maar eerst de magen vullen. Honger zullen we hier zeker niet lijden en was het eten in Thailand al lekker, dan is het hier nog lekkerder, gewoonweg fantastisch. Na een toertje over de markt en kennismaking met vechtende goudvisjes was het eindelijk tijd om te shoppen en die achtbaan te gaan bekijken. Er staat dus effectief een achtbaan in het Times Square shoppingmall en ook nog een bowlingbaan met 30 banen.
Martijn nog een laatste keer laten winnen met hartenjagen (nee Karin, niet mijn spelregels) en dan moesten we afscheid nemen. Was lastig en even hadden we toch stiekem zin om mee te komen (maar die zin is alweer over hoor). Het was echt leuk dat Martijn er was en vonden het jammer dat hij alweer ging.

DONDERDAG 23 APRIL
De wekker stond om 6 uur want als je naar de Petronas Towers wil, moet je heel vroeg kaartje halen althans zo vertelde men. Achteraf gezien had het best later gekunnen maar het leuke was dat we nu niet lang hoefden te wachten voor we naar boven mochten. Nog even langs het promofilmpje van Petronas passeren en dan mocht je gratis en voor niks 15 minuten op de skybridge tussen de twee torens. Die torens zijn erg indrukwekkend maar het uitzicht was niet heel spectaculair. Om drie uur gaan we nog op high tea in de KL toren dat is de 4de smalste toren ter wereld. Eerst nog even de tijd daartussen zien vol te maken. We zijn weer richting central market gelopen om een bus te nemen. De buschauffeur stuurde ons wandelen want 'not far better walk'. Ok dan en dat in minstens 35 graden. Net te laat komen we bij de nationale moskee aan en mogen niet meer binnen omdat ze gaan bidden. Dan maar naar het spiksplinternieuwe museum van Islamitische kunst om de hoek. Prachtige collectie artefacten en manuscripten vanuit de hele Islamitische wereld. Rustig aan richting Kltoren. Lopen we weer een buschauffeur tegen het lijf die ons niet in z'n bus laat en wijst naar de toren, zo van: kan je dat niet lopen. Als we geweten hadden dat die communicatietoren bovenop een berg stond, hadden we desnoods zelf de bus bestuurd. Doodmoe komen we aan, maar in no time en perfecte service werden we naar boven gebracht en zaten we op zalige stoelen op 280 meter boven de grond een koffietje te drinken. Het restaurant draait ook nog eens rond dus krijg je een 360 graden overzicht zonder er moe van te worden. Na tien minuten komen ook Berend en Kim binnen. We zagen hun vanochtend bij het ontbijt in het guesthouse en in de rij bij Petronas Towers. 's Avonds zullen we hen ook weer tegenkomen bij de chinese eetstalletjes en eten we gezellig samen met z'n vieren. Zij vertrekken morgen naar Pulau Pangkor en wij naar Taman Negara. We gaan mee op een toertje van 3D/2N. Was een promotie-aanbod en Taman Negara NP blijkt nogal moeilijk te regelen te zijn. We zijn benieuwd!
Kuala Lumpur is trouwens een geweldige aanrader! Misschien net iets te ver weg voor een citytrip, maar superstad: bruisend nachtleven (we zijn er niet echt in gedoken, maar we zien vele mooie clubs), lekker eten zowel in restaurants als op straat, shoppen tot je erbij neer valt (afdingen bij de chinezen tot dromen bij de Prada/DKNY/Louis Vuitton-etalages, hoogbouw afgewisseld met oude koloniale gebouwen met Moorse invloed. Mocht ik geen baan vinden in Amsterdam (hoe staat het met de crisis?) dan moet ik misschien hier maar eens proberen.

VRIJDAG 24 APRIL
Vandaag worden we om 8 uur opgehaald om naar Taman Negara National Park te gaan. We hebben in ons hostel een toertje geboekt van 3 dagen waarin alles inbegrepen zit. We hebben dat geboekt omdat we dachten dat het park moeilijk te bereiken was op eigen houtje. Achteraf gezien valt dat allemaal wel mee. Eerst met de bus naar Jerantut en daarna nog een stukje verder met de bus naar Tembeling Jetty om daar met de boot verder te gaan. Boottocht van 2,5 uur was supermooi. Onmiddellijk de eerste kennismaking met de jungle van Maleisië. Na een korte briefing (leuk dat ik hem zelf niet moest geven) gingen we naar het Matiara Tamana Negara Resort. Dit is de duurste plaats waar je hier kan slapen. Ze hebben hier prachtige bungalows, helaas was er voor ons een plaatsje in de dorm gereserveerd. Onze eerste keer in een dorm (slaapzaal). Na het diner hebben we nog een promofilmpje (zijn ze hier gek op) van het park gezien en daarna zijn we op night jungle walk gegaan. Jammer dat onze zaklampen niet zo goed zijn, maar de gids weet overal wat te vinden. Zo zagen we duizendpoten, schorpioenen, spinnen, wespen, slapende vogels, herten en mooie bloemen die slechts 1 nacht bloeien.

ZATERDAG 25 APRIL
Na een stevig ontbijt vertrokken we met een bootje (jetty) richting canopy walkway. Dit is een hangbrug tussen de hoge bomen. Op sommige punten was het wel 70 (!) meter boven de grond. Eerst voelde het wat akelig aan, maar daarna was het geweldig. Zo'n mooi zicht dat je krijgt, je zit echt tussen de bomen. Daarna ging het richting bukit teresek (bukit = berg) om van een uitzichtpunt te genieten. Een echt junglepad was het en het zweet droop van ons af. Zeiknat waren we, echt smerig. Na de lunch was het weer tijd om nat te worden, want we gingen 'rapids shooten'. Oftewel met een klein houten bootje door een paar rivierversnellingen scheuren. Na wat zwemmen in de rivier hebben we nog een Orang Asli dorpje bezocht. Dit zijn de inheemsen die nog in het park mogen wonen. Ondanks de vele toeristen die hier passeren was het geen 'toeristendorpje'. Geen souvenirs te koop en de negrito's waren echt verlegen en wilden liever niet op de foto. Geweldige dag hebben we gehad en na het eten konden we geen pap meer zeggen. Ook niet meegegaan op nachtsafari met 4x4 omdat we veel te moe zijn.

ZONDAG 26 APRIL
Vandaag een lange reisdag naar Cameron Highlands. We gaan niet meer met de boot terug maar met de bus. Vinden we niet erg want bus gaat sneller en we hadden het al een keer gezien. Samen met Paul en Rik - twee Nederlanders die vanuit het hostel uit Kuala Lumpur met ons naar Taman Negara gingen - gaan ook weer mee naar Tanah Rata. Het zijn twee leuke kerels en dus gaat de tijd snel vooruit. We wisselen ook nog drie keer van bus en komen steeds mensen bij en gaan weer weg. We vinden het allemaal prima, want meestal is er veel meer plaats dan mensen. Rond vier uur komen we aan en checken we in bij Daniel's Lodge. Adresje kregen we van Martijn. Dorpje nog even verkend en dan om 7 uur afgesproken met Rik en Paul om te eten. Na het eten bij hun hotel nog wat biertjes gedronken - tot er geen meer waren - en daarna nog naar een bar in het dorp. Bier is hier trouwens net zo duur en soms zelfs duurder dan in Be/Ndl en heel moeilijk te verkrijgen. Boeddha vindt het niet zo erg dat er bier gedronken wordt, Allah heeft er meer moeite mee.
Veel te laat bed en we hadden nog wel het plan om om 7 uur op te staan.

MAANDAG 27 APRIL
Paul en Rik gaan vandaag de agrotoer op, wij pakken het iets sportiever aan. Als er een landbouwproduct uit Maleisië komt, is de kans groot dat het uit de Cameron Highlands komt. Je hebt hier dan ook veel aardbei-, bloemkool-, tomaten-, sla-, rozen- en zelfs cactusboerderijen. Daarnaast zijn er ook verschillende grote theeplantage gevestigde. Kortom, een zeer vruchtbare streek met een koeler klimaat en veel neerslag. Maar niet alles is platgebrand, er zijn hier ook nog enkel ongerepte junglestukken en die gaan wij verkennen. We hebben in de rough guide 10 trekkings gevonden. We kiezen voor jungletrekking nummer 1. Het belooft een zeer steile klim te zijn naar de top van de Gunung Brichang. Dit is de hoogste berg van het schiereiland Maleisië (ongeveer 2400 meter). Een goede oefening voor Gunung Kinabalu die we willen beklimmen in Borneo, alleen is die dubbel zo hoog en de hoogste berg van Zuidoost-Azië.
De bus zet ons - iets later dan gepland - af bij het begin van het trail. Het begint nog met een breed pad, maar na 800 meter wordt het een zeer klein paadje. Gelukkig stond het pad dit keer heel goed aangegeven en dacht Rogier niet aan nare tv-programma's. Het was wel pittig door het klimmen met touwen en de modder, maar we hebben het gehaald. Bovenop de top nog een boterhammetje met nutella (woehoe!!) gegeten en daarna aan de 10 kilometer lange asfaltweg naar beneden begonnen. Ontzettend mooie uitzichten hadden we over de theeplantages en de bossen. Terug op de hoofdweg hebben we anderhalfuur gewacht op de bus die om het half uur komt. Uiteindelijk heeft een lokale aardbeiverkoopster ons meegenomen in haar autootje. Iets later dan gepland zijn we op high tea gegaan. Dat hoort hier ook. Alles ademt hier nog een echte Britse upperclass-sfeer uit. Dus doet u ons maar Cameron Highlands- tea with scones and strawberryjam. In het barretje voor de tweede keer nog eens Belgen tegengekomen. De Hollanders kunnen we niet meer tellen, maar Belgen zijn toch iets minder reislustig (of maken minder lawaai). Het grappige was dat Kathleen die we in Laos ontmoette uit Weelde kwam en deze twee uit Merksplas. Voor wie niet bekend is met de Kempen. Weelde, Merksplas, Retie en Turnhout liggen allemaal op een boogscheut van elkaar.
Eten doen we bij een Chinees stalletje en gaan weer naar het hotel van Paul en Rik. Het is onze laatste avond samen en dus moeten we nog een paar biertjes drinken. Dit keer hebben we de bar niet leeggekregen, ze hadden gewoon meer ingeslagen.

DINSDAG 28 APRIL
Geen spectaculaire dingen meegemaakt want lange reisdag vandaag. We besluiten om van de westkant helemaal naar de oostkust te gaan om te duiken. Ja, we gaan toch nog een eilandje doen omdat we er geen genoeg van krijgen. Om half zes 's avonds komen we aan op de Perhentian islands (Pulau Perhentian kecil). Het zijn er twee en kiezen voor het kleine wegens goedkopere overnachtingsplaatsen. Blijkbaar zitten vele hutten al vol wegens 1 mei en nemen we genoegen met een wel héééél klein hutje maar midden op het strand.

WOENSDAG 29 APRIL
Gisterenavond toch nog een mooie kamer gevonden met eigen badkamer en daar verhuizen we naartoe. We hadden gisteren ook nog een snorkeltocht geboekt. We gaan met z'n zessen: een Russisch koppel op huwelijksreis, een Duitser in een speedo met z'n Thais vrouwtje en wij. Eerste stop was bij een vuurtoren. We hebben ondertussen al veel vissen gezien, maar nog nooit zoveel bij elkaar als daar. Niet normaal! We spotten ook nog een bluespotted stingray. Helemaal tevreden varen we naar stop 2: sharkpoint. Jawel, onze eerste haaien gezien! Voor de kenners, het waren black tip reefsharks. Daarna turtlepoint om inderdaad schildpadden te zien (green turtle en hawkesbill turtle). Na de lunch snorkelen bij een strandje met mooi koraal. Hier zien we een triggerfish! Daarna nog relaxen op het strandje. Helsblauw water en wit strand. We dachten dat we het allemaal al gezien hadden, maar niets bleek minder waar. Dit strand moesten we trouwens verlaten voor vijf uur, want dan komen de schildpadden hun eieren leggen. We hadden een fantastisch dag en die hebben we afgesloten met een lekker stukje gegrilde barracuda voor Rogier en blue marlin voor Kim.

DONDERDAG 30 APRIL
Leve de koningin! Hoera! Hoera! Hoera! Jawel, tijd om m'n schone, nog naar thuis ruikende oranje shirtje tevoorschijn te halen.Veel Nederlanders maken deze dag feestend en hossend door om vervolgens na nog maar eens de blaas geleegd te hebben in een van de vele Amsterdamse grachten, dronken en met een biertje in de ene en salmonella satetje in de andere hand terug te keren naar huis.
Maar voor deze Nederlander (en Belgje) begon de dag al vroeg. Om 7 uur ging de wekker om er maar eens een vroeg ontbijtje, geserveerd door de enige echte Ladyboy van het eiland, in te proppen. Want er ging gedoken worden! Onze bestemming klonk helemaal goed: Temple of the Sea, met zo'n naam kan het eigenlijk niet fout gaan. Na 20 minuten varen bestemming bereikt, maar daar bleek onze tempel nogal last te hebben van een behoorlijke stroming. We hebben hem dan ook niet helemaal rond kunnen zwemmen omdat de stroming te sterk was. Maar ondanks dat hebben we toch hele mooie dingen gezien waaronder een aantal bamboo-sharks (voor de moeders onder ons: Wees gerust geen Jaws afmetingen... denk maar aan Nemo en voor de vrienden en collega's onder ons... denk maar aan Jaws met tanden, niet normaal meer zo groot). Tegen een uur of 11 weer terug op het vaste land en voor de rest van onze koninginnedag hadden we ook een zeer zwaar programma dat bestond uit veel liggen, zwemmen, lezen en bij-bruinen om 's avonds nog maar weer eens een visje op de bbq te gooien.
Leve de Koningin! Hoera! Hoera! Hoera!

VRIJDAG 1 MEI
Dag van de arbeid ofwel Labourday. Feestdag in België én Maleisië, maar niet in Nederland. Alle kamers op het hele eiland waren verhuurd, zo ook de onze. Er zat dus niets anders op voor jullie lieve reizigers dan weer terug te keren naar Kuala Besut. Daar zagen we bussen vol mensen stoppen om de boot te nemen en ineens vonden we het niet meer zo erg dat we weg moesten. We vliegen op 5 mei van Singapore naar Kuching (Borneo) en dat komt steeds dichterbij. We willen nog héél véél zien hier, maar zullen keuzes moeten. We kiezen voor een rit met de jungletrein en dit ten koste van Melakka (koloniestadje ten tijde van de VOC). Om de jungletrein te nemen moeten we naar Kota Bahru en dat schijnt ook erg mooi te zijn. Na het ritje met de wel héél erg snelle speedboot en het wachten op de lokale bus die geen dienstregeling heeft, checken we in bij KB Backpackers Hostel in Kota Bahru. We zouden het eerste gedeelte van de trein met een lokaal boemeltreintje doen omdat hier de uitzichten mooi zijn en daarna overstappen op de nachttrein. Probleem: tickets voor de nachttrein zijn uitverkocht. Dus hoe we in Singapore geraken is nog niet helemaal duidelijk. Dan maar even de stad verkennen. Kota Bahru ziet er leuk uit, alleen is er niet veel open vandaag. Alle toeristische attracties zijn gesloten omwille van Labourday. Jammer, maar we hebben een goede indruk gekregen. Vroeg naar bed want de trein vertrekt om 6.25 en de taxi haalt ons een uur eerder op. Dat noemen ze dan vakantie!

Karin P

Heerlijk ... mannekes... wat is dat toch genieten ....

K

Marcel

mmm en ik zit gewoon maar in een simpel hotel midden in Rome....aan de verhalen de lezen gaat het jullie goed, houden zo :-) veel plezier en blijven genieten, greetz m!

Roy

Vertel ze daar maar dat ik er ook aankom hoor! dan zijn ze alvast wat voorbereid op wat komen gaat. Geniet er nog maar goed van!

Annemie

man,man,man, dat blijft allemaal verbazen...Blijf ervan genieten , de tijd daar die jullie nog rest.
Ik zit hier thuis met een griepje uit te zieken. Gelukkig geen Mexicaanse !!!!!
Liefs, Annemie