Singapore en Sarawak - Niet normaal!
ZATERDAG 2 MEI
Taxichauffeur was geweldig! Het treinloket was nog niet open dus nam hij ons (wij en nog een Brits koppel) mee naar een restaurantje voor koffie en oliebollen. Superaardige man! Treinkaartje gekocht tot Kuala Lipis. Het was een prachtige treinrit. Eerst zag je de zon opkomen en na enkele haltes gingen we echt de jungle in. Rogier bleef maar foto's maken. Ook de trein pastte perfect in het plaatje. Aftandse trein met smerige stoelen en ramen die elk moment opvielen, maar het hoorde er allemaal bij en wij vonden het geweldig. Het meisje van het Britse stel vond de torretjes en minikakkerlakken wat minder. Dat gaat wat worden voor haar in Taman Negara. We nemen afscheid in Kuala Lipis wat trouwens de eindhalte is, maar iedereen gaat op een andere trein verder naar Jerantut om zo naar Taman Negara te gaan. Wij gaan op zoek naar een bus naar Kuala Lumpur. Die vinden we op het nieuwe busstation een vermoeiend kwartiertje lopen van het station. Drijfnat van het zweet zijn we. Gelukkig vertrekt er binnen een halfuurtje wel een bus naar de hoofdstad. Om 18 uur komen we aan in KL. Helaas voor ons geen plaats in Paradiso B&B, maar wel in een net zo leuk hostel, Green hut. Na het inchecken toch maar vast buskaartjes halen voor morgen (Singapore). Veel busmaatschappijen zijn uitverkocht omwille van verlengd weekend, maar we vinden een maatschappij die extra bussen inlegd. En... die bus gaat pas om 12 u en wat meer nachtrust kunnen wij perfect gebruiken voor wij aan ons Singapore-avontuur gaan beginnen.
ZONDAG 3 MEI
Geen bijzonder dagje vandaag. Het was héél erg druk in het busstation en onze bus bleek ook niet op z'n platform te staan, maar ergens buiten het busstation. Vreemd, louche, niet te vertrouwen? Hadden wij ook een beetje en aan de grens met Singapore waren we overtuigd. We werden snel in een andere bus gepropt zonder dat er nog plaats voor ons was. Na de grens wou de buschauffeur ons zelfs niet meer meenemen. Andere lotgenoten hebben hem op andere ideeën gebracht. Die andere lotgenoten waren trouwens Aziatische toeristen die nog meer voor het busticket dan ons hadden betaald. Ons guesthouse in Singapore is goed, The Crowd Inn 2. We hadden van tevoren onze bedden gereserveerd. Singapore is héél duur, op sommige vlakken vergelijkbaar met Europa en ons budget kan dan alleen maar een slaapzaal aan.
MAANDAG 4 MEI
Gisteren vroeg gaan slapen en we hebben heerlijk geslapen. We zijn helemaal klaar om Singapore te verkennen. Singapore is ongelooflijk proper en geregeld. Papiertje op de grond gooien kost je 125 euro. Schuin oversteken 250 euro en ga zo maar door. Het voordeel hiervan is dat het een nette, groene wereldstad is. Zelfs in Chinatown en Little India vinden we geen troep op straat. Ook de toeristen worden hier verwend. Mooie brochures voor elk gedeelte van de stad met voorgestelde wandelingen vind je hier overal. Daar hebben wij dus gretig gebruikt van gemaakt. Na een wandeling door Chinatown zijn we daar het koloniale district gegaan. Dit leek wel wat op het Merdaka plein van KL, ook oude Britse gebouwen rond een grasveld. Het symbool van Singapore een beest met een leeuwenhoogd en een vissenlijf op de foto gezet. In het Raffles-hotel toch maar geen Singapore Sling besteld (= ons budget voor 3 dagen eraan), maar wel even op elke verdieping geneusd. Terug naar Little India waar ons hostel is voor een rustpauze. 's Avonds met de metro naar Orchard Road en dames ... hier moet je ooit geweest zijn. Volgens onze berekening maar liefst 25 (!!) shoppingmalls. Prada, DKNY, Gucci, Calvin Klein en ga maar door hebben hier niet één winkel maar een stuk of tien. Dit is gewoon niet normaal!! We wisten niet wat we zagen. Helaas vliegen wij nog een paar keer met Air Asia en kunnen niet teveel kopen en het zijn ook Europese prijzen. Mama misschien moeten wij een keer samen naar Singapore ;-).
DINSDAG 5 MEI
Vandaag de hele dag uitgetrokken om naar de Singapore Zoo te gaan. Maar liefst zes uur hebben we er rondgewandeld en nog hadden we willen blijven. Ze weten erg goed hoe ze mensen moeten entertainen. Prachtige shows met dieren, mooie en grote ruimtes voor de beesten en dat allemaal in een groene omgeving. Deze zoo lijkt is niet op die oude stadsdierentuinen van Anwterpen of Amsterdam. Helaas moesten we op tijd terug want we gingen weer vliegen. Het is namelijk tijd om aan ons laatste hoofdstuk te beginnen: Maleisisch Borneo. Eerst hebben we 5 dagen in Kuching en zondag vliegen we dan door naar Miri.
WOENSDAG 6 MEI
Vlucht goed verlopen. We slapen weer in een prima hostel (B&B Inn). Ze verkopen er blikjes Stella Artois (3 voor 2 euro). Beetje traag op gang gekomen vandaag. Bij een appeltaartje met ijs onze plannen voor de volgende dagen doorgenomen. Er is hier zoveel te doen, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor Bako NP, Rafflesia-bloem en Sarawak Cultural Village (= Bokrijk of voor de Ndlers openluchtmuseum Arnhem maar Rogier weet de naam er niet van). Strand mag natuurlijk ook niet ontbreken. Dat allemaal voor de komende dagen, nu eerst Kuching zelf verkennen. Kuching betekent 'kat' en dat is er aan te zien. Je kan hier geen rondpunt of reclamebord voorbij lopen of er staat wel een kat op. Kuching is ook bekend omwille van zijn waterfront, een mooie boulevard met stalletjes en veel groen langs het water. We hebben het water ook nog even overgestoken om fort Margarita te gaan bekijken. Dit is een versterking ten tijde van de Britten. Dit fort staat naast het lelijkste gebouw dat we ooit hebben gezien.
We vinden het een mooie stad en sluiten af bij een Chinees seafood restaurantje aan de waterkant natuurlijk. Dit adresje is een tip uit het Sawadee-draaiboek!! Lekker handig af en toe.
DONDERDAG 7 MEI
Dag niet goed begonnen. Ik kan de slaap niet vatten en wanneer ik dan uiteindelijk in slaap val rond een uur of drie, is Rogier klaarwakker. Na een ontbijt met voetbalverslag (ocharme Chelsea) willen we de bus nemen naar Gunung Gading. Eerst nog even snel onze was inleveren en tijd terwijl vertelt die aardige man dat de bus om de drie uur komt. Het was net 9 uur, de eerste ging om 8.15 en de volgende is om 11 uur. Doemme doemme!! Het zit ons niet mee. Rond half één bij het park aangekomen. Vriendelijke rangers aan de ingang vertelden hoe we moesten lopen om de rafflesia te vinden en kregen er zelfs nog een map bij. De rafflesia is de grootste bloem ter wereld. Het is een parasiet die er negen maanden overdoet om te groeien en na vijf bloeidagen alweer begint te rotten. Het is een indrukwekkende bloem en nog ongelooflijker was dat we er alleen naar toe mochten. Er stond zelfs geen mannetje om nog wat extra geld te vragen (zouden ze in Laos wel doen) of er een souvenirshop naast zetten (wat ze dan weer in Thailand zouden doen). We hadden de bloem helemaal voor ons alleen. Na een uitgebreide fotosessie zijn we nog doorgelopen naar twee watervallen. Hierbij moeten we toch even vertellen dat we nog geen enkel vlak pad in Maleisië zijn tegengekomen en zeker niet in die parken. Onze conditie gaat erop vooruit, maar we geraken niet gewend aan de vochtigheid. Na twee stappen hebben we een nat t-shirt van het zweet. Ranzig!
Terug in Kuching aangekomen, keek iedereen ons maar vies aan. Mmm, zou we stinken? Maar geen zin om straks weer de stad in te moeten, want morgen vroeg op en dus gaan we onmiddellijk door om iets te eten. We gaan naar Top Spot Food Court. Dit is een plaats bovenop de zesde verdieping van een parkeergarage. Man, man, wat hebben we lekker gegeten. Rogier heeft nog nooit zo'n lekker visje gegeten. We zaten ook lekker rustig, hoewel het er erg druk was. Hoe zou dat komen? Alleszins het was superlekker en gaan zaterdag zeker terug. Na een verfrissende :-) douche nog snel een dagrugzak gemaakt want morgen trekken we voor 1 nachtje een ander nationaal park in (als we de bus niet missen tenminste).
VRIJDAG 8 MEI
Om 8 uur zaten we al in de bus richting Bako. Na een uurtje op de bus kwamen we aan op de boatlanding. Mooie boottocht van 20 minuten die eindigde op het strand. Na het inchecken in het park zijn we meteen gaan lopen want we konden nog niet op de kamer. We hadden besloten om het Lintang-trail (6 km - 3,5 uur) te lopen. Mooie tocht die eerst door jungle ging en daarna door open vegetatie. We kwamen langs grotten en uitzichtpunten. Overal hoorde je vogels. Bijna bij het einde van de tocht hebben we nog een omweg gemaakt om twee stranden te gaan bekijken. Ook weer helemaal geweldig. Ondertussen waren we alweer helemaal doorweekt van het zweet en begonnen ook moe te worden. De laatste kilometer hakte er dan ook in, maar aan de laatste honderd meter werden we opgewacht door proboscus monkeys.
Schitterend om ze door te bomen zien slingeren en we hadden ze helemaal voor onszelf. Denk dat we er wel een stuk of 15 gezien hebben en allebei onze geheugenkaarten vol geschoten. Je ziet het dominant mannetje rustig op een tak zitten en af en toe wat krijsen naar de jongeren als ze weer teveel lawaai maken. We hadden ze al in de Singapore Zoo gezien, maar zo in het wild is toch net even wat anders. Bij het hoofdkwartier hadden we ook nog een ontmoeting met de silver monkeys. Het kon niet op!
Daarna was het eindelijk tijd voor een verfrissende douche. Na een ijskoude douche naar het strand gegaan voor een weeral mooie zonsondergang. Na het buffetdiner zijn we nog op nightwalk gegaan, maar die viel een beetje tegen. Niet zo veel gezien, wel een viper!!
ZATERDAG 9 MEI
's Ochtends nog op zoek gegaan naar de long-tailed macaques maar die hebben we niet meer gevonden. Om half acht weer op de boot naar Bako en net op tijd voor de bus. In Kuching aangekomen meteen doorgelopen naar de shuttlebus die naar Damai beach ging. Die bus stopte bij een kei duur hotel en wij hebben daar onze vuile was en bergschoenen laten stockeren. Portier moest wel even lachen.
Voor we naar het strand gingen zijn we langs het Sarawak Cultural Village geweest. Het duurste museum van de hele reis, maar omdat we helaas geen tijd hebben voor een homestay bij de Iban, hebben we besloten hier wat cultuur op te doen. Zoals reeds eerder gezegd hebben ze alle huizen van de lokale volken in Sarawak (provincie op Borneo waar we nu zijn) nagemaakt. Doe daar nog een heus dansspektakel met hun verschillende dansen bij en je kunt die volken wat beter uit elkaar houden. Als je met de juiste instelling gaat (voor toeristen gemaakt) is het best leuk.
Het strand was ook weer niet verkeerd, hoewel er wel erg veel schoolmeisjes waren en veel grote stenen in het water lagen. Het komt niet in onze top 3 allermooiste stranden, maar het was lekker afkoelend door het zeebriesje en hebben lekker boekje gelezen. 's Avonds nog in een Libanees restaurant gaan eten. Is eens wat anders. Afgesloten bij de Mc Donalds om voor Rogier zijn tweede ijsje van de dag te halen. Twee ijsjes is zowat het gemiddelde tegenwoordig, hoewel dagen met drie ijsjes zijn er ook al geweest.
ZONDAG 10 MEI
Vandaag gaan er geen spectaculaire dingen gebeuren, hebben we zo het vermoeden. We hebben net 5 kilo was binnen gedaan en gaan straks nog even op souvenirsjacht. Ik heb een leuke tas gezien (nog maar de vierde) en die gaan we halen. Verder hebben we straks nog 'a plane to catch'. Om 19 u (bij jullie is het dan 13u) vliegen we naar Miri, vlakbij de grens met Brunei.
Amai, super verhalen! Jullie zintuigen worden blijkbaar verwend. Geniet er heel erg nog van hè!
Dikke kus van Vlien x
Als ik al die verhalen lees dan krijg ik ook weer zin om op een vlietuig te stappen...en dat terwijl het hier in NL op dit moment prachtig ook heerlijk weer is! Hopelijk hebben jullie een goede vlucht naar Mira gehad en gaan jullie daar ook nog weer verder met genieten...see u m!
weeral bij met lezen. het blijft plezant om volgen. het einde komt in zicht , dus profiteer ervan hé luitjes.
En, Kim...... winkelen in Singapore da zie ik ook wel zitten hoor, maar gij wilt waarschijnlijk ne gulle sponser !!!
liefs
blijft leuk, om jullie verhalen te lezen.....om jaloers van te worden....en wij maar werken heh.......geniet lekker verder......4 tassen is toch wel genoeg Kim??? ofnie....pluk de dag......
Eindelijk ;-) , de apen ...
Maarre.. da spelletje begint daar serieus te korten ... jullie rijk is bijna uit... maar de herinneringen blijven voor altijd
Dag Kim & Rogier,
Goeie verhalen en mooie foto's. Was weer een mooi reisje, doen jullie goed! Leuk om te volgen ook.
groet, Karin (Mali)